Sourcream Blueberry Poundcake (Sockerkaka med gräddfil och blåbär)

Sourcream Blueberry Poundcake

Amerikansk “Poundcake” är som sockerkaka, fast väldigt tung och “moist”. Det behövs egentligen igen vispgrädde eller vaniljsås som Svenska brukar sätta på kaka därför det är inte alls torrt och smakfullt. Gräddfilen är ingrediens som gör det fuktigt, och ägg vit som man vispar och försiktigt vika i smeten hjälper till med fuktighet också. Jag hade färska blåbär hemma just nu så jag har använt de, fast det går bra med vilken bär som helst, eller utan bär.

Bundt Form

 

Kakan är gjort i en bundt form som ser ut så här, man ska ha ett stort.

Om man har bara en liten så man helst göra två kakor eller halva recepten. Kaken servera 16 bitar.

 

 

200 gram mjuk smör/margarin

4 dl socker

6 ägg, separera vita och gula

2 gräddfil eller lätt creme fraiche

1 tsk bakpulver

6 1/2 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

1 dl mandel essens (ingen måste)

3-4 dl färsk eller fryst bär

Steg (1) I en bunke mixa med elvisp smör och socker. Tillsätt alla ägg gulor, en i taget och mixa bra mellen varje gula.

Steg (2) I en annan bunke blanda ihop gräddfil, och bakpulver. Tillsätt till första bunken omväxlande med mjölet.

Steg (3) I en trejde skål ska man vispa (skölj el vispan innan!) ägg vitor på hög fart tills det bli fluffig och stort i bunken. Vända ner försiktigt med en slickepott i första bunken.

Steg (4) Smörja bundt formen med smör eller olja och sen strö lite mjöl över. Häll i 1/3 smet och strö över bär (om du ska använda bär), sen nästa tredje och så vidare.

Baka i ugnen på 175 celcius. Beroende på form och storleken av bundt formen kan det tar från 55-75 minuter. Om du ser att det börjar bli för mörkt ovanpå kakan lägg på aluminium. Kaken är färdigt när den är genom bakat, och en tandpetare kommer ut rent efter man har stoppat i mitten av kakan.

*Efter den har bakat vänta så att det svalnar lite, ca: 20 minuter, sen försikgt vända den på en fin talrik. Min tips är att lösna med en kniv runt kanterna av formen innan så att det lösgöra lättare! Strö lite bär runt kakan och i mitten innan man servera.*

En bit kaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *