Fika Scones; grund recept

Scones (blåbär och citron)

Det finns två sorters scones; en som är söt och bra som fika med tea eller kaffe, och en som är mer mattiga och bra med pålägg t. ex. ost som en mellanmål eller frukost. Detta recept är för fika scones, dem är söta fast inte så söt som t.ex. socker kaka eller tårta. Man kan tillsätt vilka smaksättning som helst. Mitt personligt favorit kombination är färska blå bär och citron tillsammans.

Detta recept ger ungefär 8 stycken. Inuti är dem väldigt mjuka och lätt sötade, inte för hård som vissa andra scones. Om man ska spara dem är det väldigt viktigt dem är förpackad ordentligt annars bli dem uttorkade och då smakar dom inte gott.

Det går bra att gör dem lite mer hälsoama om man känner för det genom att ersätta 4 Msk smör med äppelmos. Det ge nästan samma smak och struktur fast nästan hälften fett!

4.5 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

8 Msk kallt smör
1 dl gräddfil eller grekiskt yoghurt
1 Stor Ägg

(1) Sätta ugnen på 200 celcius

(2) I en mellan stor bunke röra ihop mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätta smör och mixa ihop det med fingrar, klämma ihop smör och mjöl blanding tills det bli som sand. (om man använda hälften smör tillsätt äppelmos nu)circles

(3) I en liten skål vispa ihop gräddfil och egg med en gaffel tills den bli slätt.

(4) Med gaffel blanda ihop gräddfil smet med mjöl smet OCH önskad smak tillsättning. T.ex. bär, kanel och äppel, paron, mm…

Nu kommer detta tillsammans som en boll. Smetet kommer vara ganska kladdig i vissa platser och för torrt i andra, det ska vara så här mixa INTE för mycket annars bli scones hårda och tunga.

(5) Strö lite mjöl på bänken och sätt degen på. Kavla ut tills den är ugnefär 1.5cm tjock. (om man vill spara tid det går att hopa över detta steg och bara droppe degen på smörde plåt och låt dem grädde utan att dem har någon sorts forma, dem smakar ju samma!)

(6) Skar ut önskad form, t.ex cirkel, fyrkanter, triangle. Lägg degen nu på en smörde bakplåt.

Inte bakat ännu...

 

Strö lite farin socker eller pärl socker övanpå. Grädde i ugnen med 2 cm mellanrum ungefär 15 minuter. Dem ska vara ljus gyllene och inte alls för mörk färgat!

 

 

Dem smakar bäst färska från ugnen när dem är alldeles varma och mjuka, men är gott upp till 2 dagar om dem är förpackat ordentligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *