Recept på amerikanskt majsbröd

Amerikansk Majs Bröd/Muffins

“Corn Bread” heter det på engelska, det är snabbt matbröd (eller muffins om man vill ha det så!) som är gjort av polenta (som man hittar lätt i Sverige på t.e.x City Gross eller Ica) och vetemjöl. At äta majsbröd är väldigt vanligt i USA med middagen, speciellt i dem södra staterna, t.ex. Texas, Georgia, Alabama.

Det finns olika sorts majsbröd, ibland är dem väldigt kryddig med jalepeno och ost, ibland mycket söt med socker och honung. Viktigtast är att man hitta ett recept som ge bröd som är inte för torr! Detta recept som jag har hittat är mitt favorit, det är inte bara mjölk in det men gräddfil som ge en mycket fyllig och mjukt i konsistens. Efter jag fyllde muffins former sätt jag gröna oliver och riven ost i halva muffins. Den andra halva tycker jag om att äta med lite honung övanpå. Sååå gott! Bra som mellanmål eller fika med mjölk/kaffe, eller med kött, kyckling, mm. Ett väldigt växlande matbröd!

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl  Polenta
  • 1/2 dl socker (mindre om man vill ha mindre söt, lite mer om man vill ha som fika med kaffe)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg, lätt vispad med gaffel
  • 2 dl Gräddfil (eller grekisk/turkisk yoghurt)
  • 3/4 dl mjölk
  • 50 gram smör smällt (eller margarin)

1. Blanda ihop vetemjöl, polenta, socker, bakpulver och salt i en bunke.

Polenta

2. I en annan bunke vispa ägg och tillsätt gräddfil, mjölk, och smält smör. Vispa ihop och häll i första bunken.

3. Blanda ihop med en stor sked FÖRSIKTIGT, bara tills smeten kommer tillsammans- INTE för mycket!

4. I muffins former/ en vanligt paj form som är smord häll i smeten. Om man vill trycka i lite oliver, soltorkad tomater, mm, och riven ost.

5. I ugnen som är 200 celcius baka tills brödet är gyllene. Ca: 10 minuter för muffins, 15-20 minuter för paj formen.

Majs bröd med honung

 

 

*Tips* Det är gott att häll lite honung övanpå!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *