Blåbär citron muffins med smul topping

Blåbär citron muffins med smul topping

Muffins är älskade av de flesta människor, men ibland är de en stor besvikelse. De kan vara mycket ohälsosamt, alltför tung, och torr. Jag har provet säkert över 30 muffins recept i mitt liv, och detta recept är mitt ABSOLUT favorit. Man kan utbyte blåbär för hallon, jordgubbar, äpple, mm. Jag lovar om du använder detta recept får du dem godaste muffins någonsin!

Jag skriver 2 recept; första recept är den original och den andra är hur jag själv “göra om” den så att den är lite nyttigare. Både är läckra!

Original: 12 stora muffins

4.5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

1 Msk vanilj socker

2 stora ägg

2 dl gräddfil eller matlagnings grädde

1 dl vegetabilisk olja

1/2 citron saft

3 dl blåbär 

(1) I en bunke blande ihop mjöl, socker, bakpulver, salt, vanilj socker och blåbär.  

(2) I en annan bunke vispa ihop ägg, gräddfil, olja, och citron. Häll detta  blanding i den först bunke. Rör försiktigt ihop bara tills det bli en blott smett, INTE för länge! Detta är viktigt så att muffins bli lätt och fluffig.

(3) Placera muffin papper i muffinsformer och häll smeten in så att dem är nästa fullt, men inte helt. Mixa ihop topping (kan uteslutas; muffins är härlig som dem är!) 

Topping:

1 dl vetemjöl

1 dl havre

3 Msk farinsocker 

En nypa kanel

En nypa salt

6 Msk smör

(1) Blanda allting ihop så att blandning är som sand. Strö topping jämt över alla muffins. 

(2) Grädda i ugnen tills muffins är gyllene, om man är osäkert är det bara att sticka en tandpetare i mitten och om det kommer ut ren muffins är färdig bakat. 

Lättare Muffins

2 dl vetemjöl

2.5 dl dinkel mjöl

1 dl strösocker

3 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

1.5 Msk vanilj socker

2 stora ägg

2 dl vanilj yoghurt 

3/4 dl vegetabilisk olja

1/2 citron saft

3 dl blåbär 

Njut med en kopp kaffe, te eller ett glas kall mjölk. 🙂