Amerikanska Sticky Buns (kladdiga kanelbullar)

Sticky Buns

Sticky buns är kanelbullar som är på en helt nytt nivå! Först börjar man med att göra deg till bullar som består av vetemjöl, mjölk, lite smör, mm. Sen efter man kavlat ut degen och skurit bullarna gör man under underbar kola sås som man lägger bullarna på och sen bakar.

Du kommer aldrig mer längtar efter vanliga kanelbullar igen! Jag tror faktiskt att dem här är dem bästa sticky buns jag har ätit i mitt liv…och det säger mycket 🙂 Nu kan du också baka dem, det tar lite tid men är inte svårt!

*tips* Det går utmärkt att använda laktos fria ingredienser- det har jag gjort.

Det underlättar om man har en bakmaskin, men det går utmärkt att göra “gammal dags” också.

Degen

1 dl mjölk

1dl vatten

2 Msk smör (margarin)

3/4 tsk salt

7 dl vetemjöl

2 & 1/4 tsk jäst

1/2 dl socker

1 ägg (lätt vispad)

Fyllningen

3 Msk smör/margarin

1 tsk kanel

1/2 dl + 3 Msk socker

1 dl valnötter (valfri- jag använder dem inte)

Kola Sås

1/2 dl grädde/matlagnings grädde

1/2 dl ljus/mörk syrup

1 dl farin socker

Kola Sås

*Sätt allting ihop i en kastrull och rör hela tiden på ganska hög värme. Låt den koka ungefär 2 minuter sen häll i formen/former man ska använda*

(Bakmaskin instruktioner)

(1) Varma upp mjölk och vatten tills den är tillräkligt varm för jästen (ganska varmt men inte het)- tillsätt resten av ingredienser och välja “deg” funktion på machinen. Har lite koll i början om man behöver tillsätt lite vatten/mjöl. Detta tar ungefär 1.5 timmar, på min machin i alla fall.

Efter detta steg är det bara att följe dem vanliga instruktioner från steg 3 nedanför

(Vanliga instruktioner)

(1) Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin och tillsätt mjölken och vatten sen låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

(2) Tillägga nu salt, mjöl, socker och lätt vispad ägg och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt i en varmt miljö (har inte fönstret öppet eller fläkt på)

(3) Gör redo kola såsen och hälla i formen/former du ska grädda bullar i under jäsnings tid.

(4) Kavla ut degen till en rektangulär platta tills den är lagom tjock (ca: 1/2 cm) Bred på fyllningen och rulla ihop.

Fyllningen

Skär ca 2 cm tjocka skivor (ska vara lite tjockare än vanliga svensk bullar) och lägg dem i formen/former med kola sås. Man får 12-14 stycken. 

 Låt jäsa 30 minuter övertäckt i en varmt miljö (har inte fönstret öppet eller fläkt på).

(5) Grädda mitt i ugnen –190 celcius – ungefär 12-18 minuter. Bullar ska vara gyllene, och inte för mörka. När dem är färdig bakat låt formen/former stå och svalna ca: 5 minuter. Vänd på formen på en tallrik. Du kanske måste hjälpa bullar att lösna genom att knacka på lite!

Bakat- Innan man vända dem

Ät gärna varm från ugnen med mjölk som är en Amerikansk tradition! Dem smakar goda upp till 2-3 dagar efter bakning om man förpacka dem ordentligt.

*Bara en lite förmaning…stick buns är VÄLDIGT  beroendeframkallande!*

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *