Amerikanska pannkakor

Amerikanska pankaka med jordnötsmör & syrup

När man tänkar på frukost i USA tänkar man oftast på Amerikanska pannkakor. I dem flesta familjer som jag känner äter dem inte varje dag för frukost, men oftast på helgen. Dem skiljer från Svenska plättar därför att dem är oftast lite mindre, dem puffar upp när man stekar dem och bli tjockare än svenska pga bakpulver.

Amerikanska pankakor är snabba och lätta att sätta ihop, och är gott med många olika pålägg, t.ex vår familjens favorit jordnötsmör och syrup, sylt och grädde är gott, färsk frukt eller bär, smör och florsocker, mm.

När man stekar dem här sorts pankakor som ska puffa upp och bli tjock är det väldigt viktigt att inte trycka ner pankakor med stekspade.

4-5 medel stora pankakor

2 1/4 dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver

1 Msk socker

1/4 tsk salt

1 stort ägg

2 Msk olja (ej oliv, vegetabalisk sorts)

2 dl mjölk

2 Msk citron saft

(1) Rör ihop vetemjöl, bakpulver, socker, och salt i en bunke. 

(2) I en annan bunke vispa ihop ägg, olja, mjölk, och citron saft. Pankakor kommer inte smaka som citron, surhetsgrad i citron gör mjölken som filmjölk som ge en god smak. Man kan utesluta citron, fast det är vanligt att använda “buttermilk” i usa i pankaks smet, och citronen gör det som buttermilk.  

(3) Häll i andra bunken till första, med en stor sked blanda ihop ingredienser tills dem har plrecis kommit ihop. Smeten ska INTE vara slät, det ska vara klumpar. Rör inte för mycket! 

(4) På medel hög varma, i en stekpanna häll i lite olja i, sen smeten. För medelstora pankakor häll i kanske 3/4 dl smet. Bred inte ut smeten som en svensk pankaka, låt det bara vara. När du se bubblor då är det dags att vänd på pankakan. Det ska vara gyllene på andra sidan, inte för mörkt.

Dags att vända pannkakan...

*tips* Det är gott att droppa några bär, färsk eller fryst över smeten efter man har hällt ut i stekpanan. Om man ville ha bär i pankakor det är bäst att göra det på detta sätt och inte röra i bunken annars bli pankakor en konstigt färg.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *