Amerikansk Pot Pie

Kyckling Pot Pie

Man kan undra, “vad är pot pie?!” Pot Pie är en Amerikansk maträtt som är liknar Englands “Shepards Pie”.

Detta recept innehåller kyckling, tärnad potatis, morötter, gröna bönor, majs, och sen en gräddig ört sås med “biscuits” (dem är som scones) överst. Detta är läckert, mättande, en mysig maträtt som passar perfekt för höst. Vår 6 åring son tyckte mycket om det och brydde inte om alla grönsaker.

Fina och Färg Starka Grönsaker

Det smakar även gott nästa dagen i en lunch matlåda.

5-6 portioner

6 dl tärnad potatis (fast sort)

3 dl tärnad morroter

1 liten burk/fryst majs

1 stor burk gröna böner

4-5 dl stekt och tärnad kyckling

1 Liten lök, hackad

50 gram smör/margarin

1 dl vetemjöl

4 dl kyckling bulljong

5 dl grädde (det går bra också med 15% matlaggnings-grädde)

1 Msk torkad parsilja

salt + peppar

(1) Skala moroter och potatis, tärna dem ugenfär samma storlek i små bitar. Lägg dem i en kastrul med kokande + saltat vatten. Låt dem små koka på mellen hög 8 minuter. (Dem ska INTE bli färdig kokt!)

(2) Under tiden steka kyckling som är i små bitar med hackad lök + lite salt och pepper, steka tills kycklingen är just genom stekt.

Kyckling och Lök som fräser

(3) Hälla ut alla vatten från moroter och potatis. Lägg dem i en stor form, tillsätta kycklingen som du har stekt, och majs, och gröna böner.

(4) I en sås kastrul sätt den på mellan hög temperatur. Lägg i smör och låt den smälta. Tillsätta vetemjöl och vispa snabbt så ett den bli som en pasta. När man fortfarande vispa ska man tillsätta bulljong och sedan grädde. Forsätta att vispa hela tiden tills den bli en tjockare gräddig sås. Detta kommer ta ungefäre 6-8 minuter. När såsen är tillräcklig tjöck tillsätta salt, peppar, och persilja.

(5) Häll såsen över kyckling och grönsaker i formen. Mixa ihop biscuits degen.

Biscuits 

4 dl vetemjöl

1 Msk bakpulver

1/2 tsk salt

50 grams smör/margarine i små biter

2 dl mjölk

(1) I en mellan stor bunke mixa ihop vetemjöl, bakpulver, och salt. Tillsätt smör och med en gaffel pressa in så att degen bli som sand. Häll i mjölken och mixa ihop tills den just komma tillsammans inte för mycket!

(2) Med en sked droppa degen över pot pie så att den är bra täckt. Sätt i ugnen och grädda tills den bubbel och är gyllene brun…prova potatis i mitten så att dem är genomkokat. Det här tar ungefär 30 minuter; ugnen ska vara 180 Celcius.

Biscuits som Täcker Pot Pie

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *