Hemmagjord amerikansk kolasås

Äpple med hemmagjord kolasås

Jag älskar kolasås (caramel heter det på engelska) men jag tycker inte så mycket om kolasås som man köpar i affären. Det smakar konstgjort och är som lim tycker jag.

Själv har jag aldrig försökt att koka kolasås, och försökte för första gången idag. Det gick överaskande, hur bra som helst…lätt att koka upp, och otroligt gott! Recepten består av bara 4 ingredienser och tar bara några minuter tills den är redo att äta.

Kaffe Latte med Kolasås över skum

När det är varm är det ganska lös och när det svalnar bli det en tjock gräddig kolasås. Båda smakar himla gott. Denna sås passar som glasyr på en sockerkaka, över glass, i kaffe/latte, över äpplen (speciellt gröna Granny Smith därför att dem är ganska sur och det bli en intressant kontrast, över bananer, mm. 

*Jag försöker laga/baka med ingredienser som är lättare i fett/socker. När jag kokade kolasås har jag använt lätt margarin, och 15% matlagningsgrädde. Det var hur gott som helst, fast jag skriver på recepten dem “vanliga” ingrediens. Tänkte bara säga detta om någon undrar om det fungerar att använda lättare grädde och margarin.*

1 dl smör/margarin

2 dl strö socker

1 Msk vanilj socker

2.5 dl vispgrädde

(1) Smällt smör i en kastrull, tillsätta socker, och vanilj socker; rör tillsammans.

(2) Låt smör, socker och vanilj socker koka upp på medelhög temperatur, och rör varje några minuter. Efter ca: 10 minuter bli det en fin brun/gyllene färg.

Socker, Vanilj Socker, och Smör

 

 

 

 

 

 

 

(3) När det är en fin färg som kola ska vara LÅNGSAMT häll i grädde och vispa samtidigt. Det kommer inte vara så tjock just nu. Koka upp igen och låt småkoka ca: 2 minuter, sen ta bort från värme. Under tiden bli det tjockare när det svalnar.

Kolasås

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *