Amerikansk Frittata

Amerikansk Frittata med bacon

Jag har sätt många olika recept för frittata eller “tortillas” som maträtten ibland heter. Potatis, egg, grönsaker, kött, och ost. Jag tyckte det lät lite konstigt…och var helt ärligt lite tveksam om jag skulle tycker det var gott. Men man måste prova på, och ikväll provade jag!

Mitt slutsats att frittata är en mat att jag verkligen tycker om! Det påminne om matpaj, fast med potatis. Jag toppade var portion med en lök yoghurt sås.  Mättande och varm, en perfekt höst maträtt. Här kommer recepten jag har använt…

4-5 dl kokt potatis utan skal

3 dl riven ost (jag använde 17% fett)

5 stora ägg

1 tsk oliv olja

1 lök i knippe hackad (eller 1 liten lök)

1/2 röd paprika hackad

1/2 gul paprika hackad (springer ingen roll vilken farg, röd och gul är våra favorit)

1 paket bacon

2 små vitlök hackad

Salt och peppar

1. Koka potatis i saltat vatten tills dem börja bli mjuk, men inte för mycket. Häll ut vatten.

Grönsaker i stekpannan

2. I en stekpan på medel hög varme med lite oliv olja steka hackad paprika, lök, och vitlök några minuter tills allting börja bli mjukare.

3. Steka bacon och hacka upp.

4. I en skål vispa ihop ägg, tillsätta paprika blandning, och halften av ost. Krydda med salt och peppar, komma ihop att bacon är saltig så man behöver lagom mängd salt.

5. Skiva potatis i tunna skivor, lägg på bottan av en smörd paj form, strö över lite salt. Häll över ägg blandingen, bacon, och ost.

Frittata innan man grädda

 

 

 

 

 

 

6. Grädda i ugnen ca: 20-30 minuter tills äggen är inte rinnig längre. Servera med sås recepten som kommer nästa….

Frittata yoghurt sås

Sås

3 dl grekisk yoghurt

gröna delan av lök i knippe, hackad

salt, peppar, italienska krydda


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *